top of page
Zoeken

Vier dingen die je kan leren van erwtensoep voor je eigen interieur

  • Foto van schrijver: studio hills design
    studio hills design
  • 17 nov 2022
  • 3 minuten om te lezen

Het is koud buiten, het regent en waait. Binnen gaat de kachel weer aan. Het wordt weer vroeg donker en we krijgen weer zin in erwtensoep! Dat gaat automatisch, we hoeven er niets aan te doen. Het is alles bij elkaar wat er voor zorgt dat we die soep gaan maken en eten. Maar kunnen we ook wat leren van deze oer-Hollandse lekkernij? Vijf dingen voor ons interieur? Kom maar op. 1. familierecept De meeste families hebben wel een erwtensoeprecept. Soms is dat iets wat toegevoegd wordt, maar het is ook vaak de bereidingswijze wat dan net even bij jou in je familie anders is. Zo zit dat ook met je interieur. Je huis moet persoonlijk zijn, je moet jezelf erin herkennen. Je zet er spulletjes in wat jij mooi vind en vult dat aan met foto's, vakantieherinneringen en persoonlijk gevonden items. En daarbij staat er ook vaak iets in je huis wat je geërfd hebt van je familie. Zo heb ik een hele grote houten schaaf van mijn opa, die altijd in zijn schuurtje werkte met hout. Maar ook oude fotocamera's van mijn schoonvader. Die dingen maakt je huis persoonlijk. 2. bereidingstijd Erwtensoep maak je niet in een half uurtje. Nee, je moet dit echt plannen. De spliterwten staan eerst twee uur te trekken met de karbonades. En daarna komen de groenten erbij wat ook nog meer dan een uur zachtjes mag koken. Je interieur is ook niet in een dag bepaald. Je kan leuke plannetjes maken of je laat een interieurstylist een mooi plan maken. Maar daarna komt het echte werk pas. Het moet gaat sudderen. Je gaat zitten op je bank, kijkt om je heen, je verplaatst wat, je koopt er wat bij of je doet weer wat weg. Zo beslis je hoe je je huis ingericht wilt hebben. 3. ingrediënten Wist je dat er eigenlijk geen kruiden door een erwtensoep gaan. Tenminste niet door de Hollandse versie. Erwtensoep bestaat al van 500 jaar voor Christus. Misschien dat ze in de Griekse beschaving andere ingrediënten gebruikten. Maar in Nederland is het eigenlijk alleen spliterwten, vlees, wortel, prei, knolselderij en ui. Ik vind dat eigenlijk wel interessant. Natuurlijke, vrij simpele, bij elkaar passende ingrediënten maken een goede erwtensoep. Dus ik wil daarmee aangeven dat de basis van je huis gewoon goed moet zijn. Goede kwaliteit voor je deuren en kozijnen, niet bezuinigen op je vloer en doe niet te gek met je basis meubelen. Dat je flink uitpakt met een meubelstuk of met wat decoratie is prima. Ook best spannend, en dus interessant. Maar de basis moet goed zijn. Daar werk je telkens op door. 4. de tweede dag is het lekkerste

Erwtensoep in Nederland is zo dik dat het bijna pap is. Dan mag het ook pas Snert heten. En dat gebeurt als je de soep op de tweede dag opwarmt. Je lepel blijft er letterlijk rechtop in staan. En dan is mijn stap naar kringloop en tweedehands snel gemaakt. De eerste eigenaar is blij met z'n spulletjes, maar de tweede misschien nog meer. En er is geen betere manier om duurzaam om te gaan met je interieur dan tweedehands spullen te kopen. Maar ook om zelf dingen te verkopen of weg te geven. Ik hou echt van een interieur die de combinatie heeft van oud en nieuw. Het geeft een mooi contrast aan je huis. En, heb je zin in erwtensoep gekregen? Of juist om bezig te gaan met je interieur? Eet smakelijk en heel veel plezier!



 
 
 

Comments


bottom of page